Geschiedenis

Biljartvereniging Wieringermeer’85

Biljartvereniging Wieringermeer ’85 uit Middenmeer opgericht op 2 oktober1985, staat bekend als een zeer actieve vereniging binnen de KNBB, District Noord West Nederland. Al die jaren is de vereniging naarstig op zoek geweest naar een vaste locatie. Sinds de oprichting ( 2-10-1985) door Jaap van Schagen en toen spelend in de Detra bar. Na 7 jaar besloot het toenmalige bestuur te verhuizen naar het Partycentrum de Oude Beurs waar het vele jaren met plezier heeft gespeeld. Na het definitief sluiten van de Oude Beurs in 2009 is na lang zoeken, door voorzitter Paul Wansink, een antikraak overeenkomst getekend met de Kopgroep Bibliotheken voor een korte periode betreffende de oude bibliotheek in Middenmeer. Met een biljartzaal waarin 3 tafels geplaatst konden plaatsen waren wij zeer tevreden. Gelukkig heeft die korte periode voor de biljartvereniging, die zeer content was met deze locatie, ruim 7 jaar mogen duren.

Maar ook daar kwam op 1 januari 2017 een einde aan en weer moest er gezocht worden naar een andere locatie. Het Posthuis in Middenmeer was te klein voor onze club met 26 leden, deze optie viel helaas af. We stonden op straat! Het bestuur was hard zoek naar een nieuwe betaalbare locatie voor B.V. WM ’85.

Gelukkig bood, op het juiste moment (4 januari), Hoveniersbedrijf Meliora ons de (niet gebruikte) vuurwerkwinkel tijdelijk aan. Een mooie ruimte van 8.5 x 17 mtr., waar wij 11 maanden van het jaar gebruik van mochten maken, alleen december was voor de verkoop van vuurwerk en lag het biljarten ruim een maand stil. Maar dat hadden wij er graag voor over, in januari starten wij weer met de competitie. Ook aan de Hoornseweg hadden wij geen vaste locatie, waar wij na bijna 2 jaar weer vertrokken. Maar wat waren wij de Fam. Queadvlieg dankbaar, door de geboden biljartruimte was onze biljartvereniging overeind gebleven.

Na jaren overleg met Han Wonder van de gemeente Hollands Kroon om in Middenmeer iets te vinden, wat uiteindelijk onhaalbaar leek, kwam samen met de activiteitenvereniging het vrijgekomen kinderdagverblijf in Slootdorp ter sprake. Een geweldige ruimte van 9.5 x 21 meter. Goed voor tenminste 4 biljarttafels. Met veel enthousiasme werd het plan gepresenteerd aan de leden van Biljartvereniging Wieringermeer ’85.   Een einde aan de jarenlange onzekerheid en een kans op een permanente plaats werd realiteit. Door de stap naar Slootdorp te maken is de continuering van de biljartclub gewaarborgd. Hiér gaan we voor, werd door de leden unaniem uitgesproken.

Op 8 juni jl. werd door het bestuur van de Stichting Dorpshuis Slootdorp de koopovereenkomst getekend. Vanwege 30 jaar achterstallig onderhoud moest er veel gebeuren voor er werkelijk een mooie biljarttempel werd gerealiseerd.

De 5 stalen palen stonden in de weg om er 4 biljarttafels te kunnen plaatsen. Een geheel nieuwe staalconstructie werd er door de architect en constructeur  berekend. Dit vraagt om vakkennis en onder leiding van onze metaaldeskundige Jan Goverse is het gelukt de oude staalconstructie te verwijderen en de ruim 800 kg per stuk wegende stalen balken op de reeds geplaatste staanders te monteren.

Het dak moest ook totaal vernieuwd en geïsoleerd worden.

Enkelglas vervangen voor HR++, 30 jaar oude ketels vervangen, oude meterkast vervangen, schilderwerk binnen en buiten, systeemplafond vernieuwen.

Onze dank is groot aan al onze sponsors, Gemeente Hollands Kroon, Oranje Fonds, Stichting Doen, De Rabobank en Vermilion Energie, die het mogelijk hebben gemaakt om ons gewenste doel te realiseren. Ook veel dank aan de leden van onze biljartverenigingen en aan alle andere mensen die geholpen hebben dit prachtige biljartcentrum te realiseren. Aan dit prachtige biljartcentrum kon ook biljartvereniging W.B.C. niet voorbijgaan, en zij besloten gebruik te gaan maken van de dinsdagavond als vast clubavond.

1 december 2018 officiële opening Dorpshuis door wethouder Mary van Gent. Om 13.00 uur werd onder grote belangstelling het Dorpshuis en onze biljartvereniging WM ’85 door wethouder mevr. Van Gent geopend. Vele verenigingen uit ons District NWN hadden op onze uitnodiging gereageerd en gaven Acte de présence en spraken hun waardering uit over dit mooie biljartcentrum. Een aanwinst voor het KNBB District Noord West Nederland.  Wij zijn er trots op !

Deze story is opgemaakt door Paul Wansink, voorzitter B.V. Wieringermeer’85