Categorieën
Nieuws

Kadertoernooi 15/17/18 September

Kadertoernooi NWN Bij B.V. Wieringermeer `85 in Slootdorp 15, 17 en 18 september 2021

Paul Wansink vraagt in zijn afsluitingsspeach op het einde van het toernooi wie bereid is om verslag te doen van het afgelopen toernooi. Dit verslag zal dan geplaats worden op de site van NWN. Paul kijkt hierbij nadrukkelijk mijn kant op en spreekt daarbij vragend mijn naam uit, met de hoop dat ik wel zal toehappen….nou vooruit dan maar. Het is ook de moeite waard geweest om hieraan te mogen deelnemen.

Biljarten is op het al of niet groene laken leren, oefenen, presteren, hobbyen, recreëren, entertainen en ook een vorm van kunst heb ik horen vertellen. Maar daarnaast is het zeker een gelegenheid om op bepaalde momenten de kans te pakken al of niet bekende mensen te ontmoeten en te spreken; vaak over alledaagse zaken.

Natuurlijk wil iedereen, die dit leest, graag allerlei details weten over wie hoe en wanneer tegen wie gespeeld heeft. Maar dat zal slechts een rijtje van allerlei data inhouden, waarbij deze data door iedereen weer anders vertaald zullen worden naar eigen inzicht. En daar ben ik niet zo van. Ik wil over dit toernooi verslag doen van de lokaliteit, de spelers, de arbiters, de mensen van de catering, de schrijvers en de belangstellenden.

Alle spelers worden door Arnolda Kost, wedstrijdleider van het district NWN, uitgenodigd voor deelname aan dit toernooi. Hierin staat, dat het toernooi zal worden gehouden in de prachtige lokaliteit Dorpshuis Slootdorp. Het is altijd een genot om hier te mogen spelen; puik materiaal, nieuwe ballen!, vriendelijke ontvangst en altijd de professionele ondersteuning van 8 officiële arbiters. De wedstrijdleiding is dan in handen van Piet Karman die altijd serieus en onverstoord alles systematisch verwerkt op de computer. Ook zijn vervanger op de laatste speeldag is voorzien van dezelfde kwaliteiten.

Het is voor de deelnemende spelers een genot, dat er zoveel betrokkenheid is van de leden van de vereniging. Op alle speeldagen is bij elke speeltafel een clublid om de resultaten op papier te zetten.

Natuurlijk zijn biljarters van het type ”individualist”. Maar toch ook van “Kijk mij nu eens lekker ballen”. Je wilt gezien worden. Je wilt dat jouw spel gezien wordt; de opbouw van het systeembiljarten, het ogenschijnlijke gemak waarmee de kleinste positie klein wordt gehouden en de grootste stootbeelden een van tevoren onmogelijke verzameling op de lijn als resultaat laten zien…kunst wordt er dan gefluisterd!

Alle spelers hebben het in zich om zo goed en mooi mogelijk te presteren op het laken. Of dat ook daadwerkelijk lukt, hangt van allerlei factoren af. Zo kan het gebeuren, dat je te snel beslist, te zacht of te hard stoot, de verkeerde bal stoot, de verkeerde oplossing voor het stootbeeld hanteert. Natuurlijk is een goede gezondheid en conditie een eerste vereiste, maar ook het vertrouwen in je eigen kunnen is zeker gewenst. Afleiding is de vijand van de concentratie. Oog-hand coördinatie op niveau is iets wat jarenlange training vereist. Gemakzucht zal deze jarenlange oefening in luttele seconden neerslaan en jou op je stoel doen belanden. Onderschatting van de kwaliteiten van je tegenstander zal je de winst van de wedstrijd kunnen kosten. Al met al zijn er zo vele zaken, die bepalen of jouw biljartvaardigheden matig of subliem tot uiting zullen komen.

Rest mij nu nog om over te gaan tot de meest noemenswaardige momenten van de deelnemers.

Marco Hink (90 car 38/2) wil ervaren wat het is om kader te spelen en met zijn rustige spel laten zien, dat hij zich ontwikkelt en dat biedt perspectief voor de toekomst.

Joop Roelands (180 car 38/2) weet zich niet op verwacht niveau te handhaven en heeft slechts te korte momenten waarop zijn klasse naar voren komt.

Willem Hummel (200 car 57/2) is meteen bereid om bij uitval van Siem Bruin mee te doen. Willem is een speler die er altijd bij is om met degelijk en rustig spel de tegenstander op de stoel te houden. Deze keer lukt hem dat net iets te weinig.

Rob Kok (220 car 38/2) heeft zaterdag met twee mooie partijen en hoge series zijn klasse getoond en laat daarmee het teleurstellende begin van woensdag en vrijdag ver achter zich.

Pieter v.d. Geest (220 car 57/2) weet soms alles te kunnen en dat ook nog in één beurt en ook weer even alles kwijt te zijn. Afstevenend op de eerste plaats, moet hij toch anderen voor laten gaan.

Harry Entes (90 car 38/2) doet voor de eerste keer mee met dit toernooi en laat zien, dat hij wel degelijk thuishoort in de groep “kaderspelers”. Betere en mindere partijen brengen hem naar het brons.

Kees Klijbroek (200 car Neo 57/2) Heeft het moeilijk met zijn discipline, maar laat herhaaldelijk zien dat hij de kunst van het verzamelen, plaatsen en het positiespel als geen ander beheerst. Zijn inzet, doorzettingsvermogen en wedstrijdmentaliteit brengt hem naar het zilver.

Piet v.d. Geest (120 car 57/2) heeft de winst van alle partijen naar zich toegetrokken en is daarmee de ultieme winnaar van dit toernooi geworden!

Bij het afsluitende gedeelte van het toernooi worden de resultaatlijsten door de wedstrijdleider uitgedeeld. De winnaar deelt lovende woorden uit naar de vereniging, de arbiters, schrijvers, catering, bezoekers en medespelers. Paul Wansink spreekt namens de vereniging zijn trots uit om dit prachtige toernooi te mogen organiseren en hoopt het in de toekomst nogmaals te mogen doen.

Het gebruikelijke handenschudden tussen de arbiters en de spelers brengt dit toernooi ten einde.

Het is een mooi toernooi geweest; mooie gelegenheid, fijn publiek op alle speeldagen, prima arbiters en schrijvers, goede verzorging vanuit de keuken, prima wedstrijdleiding. Dit is voor herhaling vatbaar.

Met sportieve groet,

Joop Roelands